Dijeta za lijene: najlakši i najsigurniji način za mršavljenje

Još jedna potvrda da je novo dobro zaboravljeno staro. Suština dijete za lijene je pravilna upotreba vode. Ovo je pravilo kojeg su se pridržavale naše bake. Prateći jednostavna pravila opisana u ovom članku, možete se riješiti viška kilograma za samo mjesec dana.

Prednosti lijene dijete

U poređenju sa drugim načinima mršavljenja, dijeta sa lijenom vodom pomaže vam da to učinite ugodnije, bez rizika od sloma i popratnih psihičkih trauma.

djevojka pije vodu na lijenoj dijeti
 1. Ako se striktno pridržavate svih pravila, možete jesti bilo šta. Nema potrebe da brojite kalorije, smišljate jelovnik i kuhajte samo dijetalna jela, vodite računa o načinu termičke obrade.
 2. Nema stalnog osjećaja gladi, zbog činjenice da voda ispunjava cijeli volumen želuca. Osim toga, nema kalorijski sadržaj.
 3. Rad unutrašnjih organa se poboljšava, tijelo se čisti, što povoljno utječe na stanje kože - svemu tome pomaže velika količina konzumirane tekućine.
 4. Voda je odličan metabolički katalizator. Zahvaljujući njoj tijelo brže sagorijeva kalorije, pretvarajući ih u energiju. Tijelo se odmah počinje buditi, poboljšava se opće stanje i nestaje pospanost.
 5. Lijenju dijetu možete pratiti bilo gdje: na odmoru, na poslu ili kod kuće. Nisu potrebne posebne obuke ili promjene načina života.

Ali najvažnija prednost dijete za lijene je to što se možete prepustiti svojim omiljenim poslasticama, posebno tokom prazničnih gozbi. Samo trebate unaprijed popiti potrebnu količinu tečnosti i sa zadovoljstvom smršati.

Faktori koji utiču na brzinu gubitka težine

Gubitak viška kilograma je individualan proces i zavisi od toga kako tijelo gubi kilograme. Dijeta za lijene, poznata je samo po pozitivnim kritikama. Zahvaljujući vodenoj dijeti možete izgubiti od 5 do 12 kg u jednom mjesecu.

Faktori od kojih zavisi brzina gubitka težine:

 • Hrana koju osoba jede. Unatoč činjenici da možete jesti bilo šta, treba imati na umu da prekomjerno obilje masnog, škrobnog i slatkog usporava proces mršavljenja. Također je poželjno malo smanjiti količinu soli.
 • Ukupna masa viška težine. Proces ide brže, što ga je više. Kod vitkih i mršavih ljudi tijelo mnogo sporije gubi višak kilograma.
 • Dob. Što je osoba starija, to je lošiji metabolizam. Mladima je lakše smršaviti.

Ali u mnogo čemu učinak zavisi od same osobe. Neki na dijeti na vodi gube 1 kg sedmično, drugi postižu gubitak težine i do 5 kg u istom periodu. Fizička aktivnost će ubrzati proces mršavljenja. Tjelesno obrazovanje vam neće dopustiti da izgubite elastičnost i opustite kožu ako osoba ima veliku količinu viška kilograma.

vodena dijeta za lijene

Osnovne preporuke i pravila

Preporučljivo je pridržavati se lijene dijete jednom godišnje, ne duže od tri sedmice. Ali ako postoji dobar razlog za ponavljanje, potrebno je održavati pauzu između ciklusa ishrane od najmanje mjesec dana. Stečena korisna navika pijenja vode neposredno prije jela može se primijeniti u svakodnevnoj prehrani, ali ćete morati malo smanjiti količinu tekućine.

Strogo pridržavanje osnovnih pravila omogućit će vam postizanje uspjeha u borbi protiv viška kilograma u najkraćem mogućem roku.

 1. Pridržavajući se pravila ishrane za lijene, važno je piti samo čistu negaziranu vodu. Nemojte piti nikakva pića uz obroke i najmanje narednih sat vremena. Nakon predviđenog vremena možete piti čaj, kafu ili biljne čajeve.
 2. Vodu treba konzumirati samo sirovu i uvijek na sobnoj temperaturi. Tokom termičke obrade voda gubi većinu korisnih minerala i soli. Toplo - ubrzava metabolizam i prilagođava organizam unosu hrane, a istovremeno pokreće rad probavnog trakta.
 3. Voda se mora piti ne samo 20 minuta prije glavnog obroka, već i prije manjih zalogaja, čak i ako je riječ o voću, krekerima ili sjemenkama. U pravilu, kod mnogih želja za užinom nestaje samo iz potrebe da popiju 2 čaše tečnosti.

Voda uvijek mora biti u blizini. Možete kupiti malu bočicu željene zapremine, tako da nema poteškoća s mjerenjem potrebne količine tekućine.

Dijeta za lijene - okvirni jelovnik

Prije početka dijete poželjno je razmotriti približnu dijetu. Strogo pridržavanje unosa hrane po satu povremeno će povećati učinak. Povećanje potrošnje sirovog voća i smanjenje slatkog, masnog, brašnastog i dimljenog mesa takođe doprinosi bržem uklanjanju viška kilograma.

lenje dijetalne namirnice

Dnevni meni ishrane za lijene izgleda ovako:

Vrijeme Meni
Doručak

7: 40 - 2 čaše čiste vode.

8: 00 - uobičajeni doručak.

9: 15 - 9: 30 - kafa ili čaj bez šećera.

9: 30 – 12: 40 Neograničeno čista negazirana voda
Večera

12: 40 - 2 čaše vode bez gasa.

13: 00 - ručak sa bilo kojim sadržajem jela i kalorija.

14: 15 - 14: 30 čaj ili kafa bez šećera.

14: 30 – 17: 40 Čista voda sobne temperature u bilo kojoj količini
Večera

17: 40 - 2 čaše čiste vode.

18: 00 - večera po ukusu.

19: 15 - 19: 30 svako piće bez šećera.

19: 30 – 7: 40 U slučaju gladi možete popiti malo vode.

Glavne kontraindikacije

Zbog upotrebe velike količine vode, mnoge korisne supstance počinju da se ispiraju iz organizma, posebno magnezijum, natrijum i kalcijum. Tokom dijete, preporučljivo je početi piti vitaminsko-mineralni kompleks.

Kontraindikacije za odabir ove metode mršavljenja:

 • Treći semestar trudnoće i dojenja.
 • Bolesti organa za izlučivanje, kao što su problemi sa bubrezima, bešikom itd.
 • Ako postoji nedostatak kalcijuma u organizmu.
 • Ne možete držati dijetu za djecu mlađu od 16 godina.

Prije početka dijete, osobe sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema treba da se konsultuju sa lekarom. Također nije preporučljivo odabrati ovu metodu za one koji ne vole piti vodu.